Млинці вівсяні
Про користь вівсяної каші багато говорити і писати не потрібно, це факт загальновідомий. Але багато мам при цьому важко зітхають, оскільки малолітні сини й доньки категорично відмовляються їсти корисну, багату на вітаміни, мінерали та клітковину страву… Вихід знайдено — вівсяні млинці. Вони, безсумнівно, сподобаються юному поколінню, та й дорослі будуть у захваті від маминої знахідки. Нижче добірка смачних і здорових рецептів млинців.
Рецепт млинців на вівсяному борошні
Дедалі більше людей стають на шлях здорового способу життя, це стосується і фізкультури, і відмови від шкідливих звичок, і зміни раціону. Тим, хто не може відразу відмовитися від борошняних страв, випічки, дієтологи радять налягати на вівсяну кашу або вівсяні млинці.
Готувати їх можна двома способами: зварити за звичайною технологією кашу, а потім, додавши певні інгредієнти, пекти млинці. Другий спосіб простіший — тісто відразу замісити з вівсяного борошна.
Інгредієнти:
- Борошно вівсяне — 6 ст. л. (з гіркою).
- Молоко — 0,5 л.
- Яйця курячі — 3 шт.
- Олія рослинна — 5 ст. л.
- Сіль.
- Цукор — 1 ст. л.
- Крохмаль — 2 ст. л.
Алгоритм дій:
- За традицією яйця потрібно збити з сіллю та цукром до однорідної консистенції.
- Потім у цю суміш влити молоко і перемішати до розчинення цукру та солі.
- Всипати крохмаль і вівсяне борошно. Перемішувати, поки грудочки не розійдуться.
- В останню чергу влити рослинну олію.
- Смажити краще на тефлоновій сковороді. Оскільки рослинну олію було додано в тісто, то тефлонову сковороду додатково можна не змащувати. Будь-яку іншу сковорідку кухарі рекомендують все ж змастити рослинною олією.
Млинці виходять досить тонкі, ажурні, смачні, ажурні. Подаються з варенням або молоком, гарячим шоколадом чи медом.
Млинці з вівсяних пластівців на молоці — фото рецепт покроковий
Млинці готують і на свята, і в будні. Їхнє розмаїття вражає уяву. Наприклад, млинці з вівсяними пластівцями відрізняються не тільки смаком, а й структурою тіста. Вони виходять більш пухкими, тому в господинь часто виникають проблеми з їхнім випіканням. Але в точності дотримуючись рецепта і цієї проблеми можна уникнути.
Інгредієнти
- Вівсяні пластівці: 2 ст.
- Сіль: 6 г
- Молоко: 400 мл
- Борошно: 150 г
- Яйця: 3 шт.
- Сода: 6 г
- Цукор: 75 г
- Окріп: 120 мл
- Лимонна кислота: 1 г
- Соняшникова олія:
Інструкція приготування
-
Насипте в блендер вівсяні пластівці.
-
Подрібніть їх до стану крупки.
-
У миску покладіть цукор і яйця. Збийте вінчиком.
-
В окремому посуді змішайте перемелені вівсяні пластівці з молоком і сіллю.
-
Залиште їх для набухання на 40 хвилин. За цей час вони вберуть у себе основну частину молока, і маса стане схожою на рідку кашу.
-
Введіть збиті яйця.
-
Перемішайте. Всипте борошно, лимонну кислоту та соду.
-
Знову перемішайте, щоб вийшло густувате тісто.
-
Заваріть його окропом.
-
Введіть олію, добре перемішайте вінчиком.
-
Тісто вийде не зовсім однорідним, але так і має бути.
-
Змастіть пательню за допомогою пензлика олією (або скористайтеся паперовою серветкою), розжарте її на середньому вогні. Налийте порцію тіста на середину. Швидко, змінюючи положення сковороди круговим рухом руки, сформуйте з тіста коло. Через деякий час поверхня млинця покриється великими дірочками.
-
Коли все тісто схопиться, а нижня сторона підрум’яниться, за допомогою широкої лопатки млинець переверніть.
-
Доведіть його до готовності, після перекиньте на плоске блюдо. Складіть вівсяні млинці стопкою.
-
Млинці виходять товстими, але дуже м’якими та пухкими. При складанні вони розриваються на згинах, тому їх не фарширують. Подавати їх можна з будь-яким солодким соусом, згущеним молоком, медом або сметаною.
Якщо ви любите експериментувати на кухні, спробуйте рецепт різаних огірків на зиму без стерилізації, який описаний за посиланням https://mamisichki.online/rizani-ogirki-na-zimu-bez-sterilizacii.html. Цей спосіб дозволяє зберегти натуральний смак огірків, що особливо важливо для прихильників здорового харчування.
Дієтичні вівсяні млинці на кефірі
Щоб зробити вівсяні млинці ще менш калорійними, господині замінюють молоко звичайним або знежиреним кефіром. Щоправда, млинці в цьому випадку виходять не тонкими, а пишними, але смак, все одно, залишається незрівнянним.
Інгредієнти:
- Вівсяні пластівці — 1,5 ст.
- Цукор — 2 ст. л.
- Кефір — 100 мл.
- Яйця курячі — 1 шт.
- Яблуко — 1 шт.
- Сіль.
- Сода — на кінчику ножа.
- Лимонний сік — ½ ч. л. л.
- Олія рослинна.
Алгоритм дій:
- Приготування таких млинців починається напередодні, ввечері. Вівсяні пластівці потрібно залити кефіром (за нормою), залишити на ніч у холодильнику. До ранку буде готова своєрідна вівсяна каша, яка послужить основою для замішування тіста.
- Згідно з класичною технологією, яйця доведеться збити з сіллю і цукром, додати у вівсянку, туди ж всипати соду.
- Свіже яблуко натерти на крупній тертці, скропити лимонним соком, щоб не потемніло. Додати масу у вівсяне тісто.
- Добре вимішати. Можна приступати до обсмажування млинців. За розміром вони мають бути трохи більшими за оладки, але меншими за класичні млинці з пшеничного борошна.
Апетитні гірки вівсяних млинців стануть справжньою окрасою столу, однак варто пам’ятати, що, хоча страва смачна і корисна, переїдати не варто.
Як приготувати вівсяні млинці на воді
Готувати вівсяні млинці можна і на воді, така страва містить мінімум калорій, насичує енергією, корисними вітамінами та мінералами.
Інгредієнти:
- Пластівці вівсяні, «Геркулес» — 5 ст. л. л. (з гіркою).
- Окріп — 100 мл.
- Яйця курячі — 1 шт.
- Манна крупа — 1 ст. л.
- Сіль.
- Олія рослинна, на якій смажитимуться млинці.
Алгоритм дій:
- Згідно з технологією приготування млинців за цим рецептом, процес теж доведеться почати напередодні, зате вранці вся сім’я буде радіти апетитним млинцям, не підозрюючи про низьку калорійність і вартість кінцевої страви.
- Вівсяну крупу необхідно залити крутим окропом. Ретельно вимішати. Залишити при кімнатній температурі до ранку.
- Приготувати тісто для млинців — у вівсянку додати манну крупу, сіль, добре розтерте куряче яйце.
- Розігріти сковороду, смажити традиційним способом, підливаючи потроху олію рослинну.
Оскільки тісто не містить цукру, то трохи солодощів до таких млинців не завадить. Розетка з варенням або медом буде дуже доречною.
Млинці з вівсяного толокна
Вівсянка — один із найкорисніших продуктів на планеті, але є її «родич», який за кількістю мінералів і вітамінів залишив вівсяну крупу далеко позаду. Йдеться про толокно, борошно, яке готують із зерен злаків.
Спочатку їх пропарюють, висушують, потім товчуть у ступі або мелють на млині, а після продають у готовому вигляді в магазині. Таке борошно є більш поживним і корисним, підходить воно і для приготування млинців (оладок).
Інгредієнти:
- Толокно вівсяне — 1 ст. (близько 400 гр.).
- Кефір — 2 ст.
- Яйця курячі — 3 шт.
- Сіль — на кінчику ножа.
- Цукор — 1 ст. л.
Алгоритм дій:
- Толокно залити кефіром, залишити на час.
- Потім у тісто додати інші інгредієнти.
- Ретельно вимішати, щоб вийшла однорідна маса. Толокно розбухне, тісто буде середньої густоти.
- За допомогою столової ложки невеликі порції тіста на основі толокна потрібно викласти в розігріту олію.
- Потім перевернути на інший бік, підрум’янити.
Радять одразу подавати млинці до столу, їсти їх краще теплими. Суміш толокна і кефіру дає неповторний вершково-сирний смак (хоча в складі тіста немає ні того, ні іншого інгредієнта).
Поради та рекомендації
Є ще кілька хитрощів, які допоможуть спекти вівсяні млинці без особливих труднощів.
- Крім «Геркулеса» в тісто можна додавати і пшеничне борошно. Його має бути приблизно вдвічі менше, ніж вівсяних пластівців.
- Якщо заварити тісто окропом, то млинці з нього не прилипнуть до сковорідки і будуть легко перевертатися.
- Млинці мають бути невеликими (не більше 15 см у діаметрі), інакше під час перевертання вони рватимуться посередині.
- Тісто для млинців із вівсяної крупи потрібно робити густішим, ніж із пшеничного борошна.
- Класичний спосіб замішування тіста передбачає отельне збивання білків із половиною норми цукру, розтирання жовтків із другою половиною покладеного цукру.
- При дотриманні дієти молоко краще замінювати кефіром або готувати вівсяну кашу на воді, а потім на її основі замішувати тісто.
Млинці, нехай і з вівсяного борошна, все ж таки досить калорійна страва, тому їх потрібно подавати до столу в першій половині дня, в ідеалі, на сніданок або ланч.
До несолодких вівсяних млинців можна подати рибу, кисломолочний сир, відварне м’ясо індички або курки. Дуже добре подавати млинці з несолодкими соусами. Найпростіший, наприклад, складається зі сметани і зелені, промитої і дрібно нарізаної петрушки, кропу.
Серед солодких начинок ідеальними є протерті з цукром або медом фрукти та ягоди. Гарні йогурти, згущене молоко, солодкі соуси з різними смаками.