Манна каша на молоці та воді рецепт
Манна каша є частим гостем у кожному домі. Особливо в тих сім’ях, де є маленькі діти. Але, навіть часто готуючи таку страву, далеко не кожна господиня знає, як зварити манну кашу правильно. Розібратися з цим усім, хто цікавиться, допоможуть опубліковані далі рецепти.
Жирне свіже коров’яче молоко додає частуванню ситності. Ідеально підійде для його основи домашній продукт, але можна використовувати і магазинні вироби. Крім молока (1 ст.), з продуктів береться: 4 мал. ложки крупи (з гіркою), 15 г вершкового масла, ½ мал. ложки солі, 1 велика ложка цукрового піску.
- Молоко в невеликій каструлі доводиться до кипіння.
- Одразу після цього в ємність висипаються всі сухі інгредієнти, крім манки, і ретельно перемішуються.
- Коли молоко почне закипати повторно, в нього можна потроху засипати крупу.
- Другою рукою маса інтенсивно постійно помішується.
- Коли вся манка опиниться в молоці, інгредієнти мають разом покипіти 3-4 хвилини.
Перед подачею до столу манна каша на молоці настоюватиметься під кришкою 12-15 хвилин.
Якщо в домі не люблять молоко, то можна смачно зварити манку і на питній воді. У результаті вона вийде менш калорійною. Найпростіший рецепт такої страви містить у собі: 2,5 ст. рідини, мал. ложку цукрового піску, півсклянки манної крупи, дрібку солі, шматочок вершкового масла.
- Вода в каструлі доводиться до кипіння.
- Відразу після цього в посуд тонкою цівкою засипати суху крупу. Робиться це при постійному помішуванні.
- Разом інгредієнти варяться ще 15-17 хвилин.
- Залишається додати цукор, сіль, олію, і дати страві настоятися 5-7 хвилин.
Готова каша на воді чудово поєднується із солодкими добавками: джемом, варенням, медом.
Якщо в будинку є диво-каструля, то кашу можна поставити готуватися ще з вечора, а вранці виявити в мультиварці ароматну гарячу страву. Для цього береться: 2 ст. молока, 1,5 ст. води, 0,5 ст. манної крупи, дрібка солі, 2 великі ложки жирного вершкового масла і така ж кількість цукрового піску.
- У чашу пристрою одразу додається цукор, сіль, очищена вода і молоко.
- Ложкою всі інгредієнти перемішуються до повного розчинення.
- Далі в ємність закладається манка й олія. У програмі «Мультиповар» страва томитиметься близько 25 хвилин.
Якщо потрібно, щоб манна каша в мультиварці була готова до ранку, то варто скористатися функцією «відкладений старт».
На сухому молоці
Навіть сухе молоко може стати основою для смачної ситної каші з манної крупи. Щоб страва вийшла без грудочок, бажано варити її в посуді з довгою ручкою, який перед початком процесу потрібно ретельно витерти рушником. Вона має бути ідеально сухою. Із продуктів береться: 5 великих ложок сухого молока, 3 ложки цукрового піску, 1/3 ст. манної крупи, півлітра очищеної води, сіль.
- У сухий зручний посуд одразу додається молоко та манка. Суху суміш ретельно вимішують і розтирають ложкою. Навіть найдрібніші грудочки потрібно ліквідувати, інакше вони збережуться і в готовій страві.
- Далі в ємність відправляється сіль і цукор.
- Тонкою цівкою до сипучих компонентів вливається вода. Перемішувати їх особливо зручно вінчиком.
- Каша на повільному вогні доводиться до кипіння. Після появи перших бульбашок маса вариться ще 3-4 хвилини, після чого знімається з вогню.
Заправити за смаком вершковим маслом.
Рідка каша для дітей
Сучасні педіатри одноголосно стверджують, що не варто давати манну кашу немовлятам. А ось для харчування малюків старше року вона цілком підходить. Головне, давати її дитині не частіше 1-2 разів на тиждень. Маленькі діти охочіше пробують саме рідку манку. Вона готується з таких продуктів: 2 мал. л. крупи, 1 мал. л. цукрового піску, по ½ ст. води та молока. Цієї кількості інгредієнтів буде достатньо для однієї дитячої порції.
- Насамперед крупа ретельно промішується. Це захистить страву від грудочок.
- Далі манка невеликими порціями при постійному помішуванні всипається в киплячу воду.
- Страва вариться близько 12 хвилин.
- Залишається всипати цукор, влити молоко, довести масу до кипіння і знімати з вогню.
Якщо батьки все ж вирішили підгодовувати немовлят манною кашею, то для цієї мети підійде саме такий рідкий варіант.
Як зварити манку в мікрохвильовці?
Сучасна техніка дозволяє значно спростити процес варіння манної каші. Для цього можна використовувати не тільки мультиварку, але також і мікрохвильову піч. З нею приготування обговорюваної страви значно вкоротиться. З продуктів потрібно підготувати: 2 ст.л. крупи, дрібку солі, 1 ст. л. цукрового піску, 1 ст. жирного молока, 3 ч.л. цукрового піску.
- У глибокий посуд, призначений спеціально для мікрохвильової печі, висипаються всі сухі компоненти і ретельно перемішуються. Це захистить частування в майбутньому від появи неапетитних грудочок.
- Інгредієнти заливаються нехолодним молоком.
- Далі можна відправляти миску в мікрохвильовку на 2 хвилини за максимальної потужності.
- Потім перемішується і готується ще стільки ж.
Смачно подавати страву з будь-якими консервованими фруктами або ягодами.
Густа манна каша
Деякі гурмани воліють харчуватися тільки густою кашею, в якій «ложка стоїть». Щоб приготувати саме такий варіант частування, потрібно правильно дотримуватися пропорцій манної крупи і використовуваної рідини. Густа каша стане ідеальним ситним сніданком. Для її приготування використовується: 1 ст. крупи, дрібка солі, 1 велика ложка цукрового піску, 3 ст. жирного молока.
- Спочатку в окремій ємності перемішуються всі сухі компоненти. У них не повинно виявитися навіть наймініатюрніших грудочок.
- У будь-якому товстостінному посуді до кипіння доводиться молоко. За бажання можна змішати його 50/50 з водою. Але це скоротить калорійність страви і зробить її смак менш насиченим.
- У кипляче молоко повільно всипаються всі сипучі продукти.
- Вариться частування ще 10-12 хвилин.
- Важливо постійно помішувати масу і не давати утворюватися грудочкам.
Смачно подати таку страву зі згущеним молоком.
На молоці та воді
З метою економії або для зниження калорійності молочної манної каші можна взяти для її приготування молоко, наполовину розбавлене очищеною водою. Усього береться 1,5 склянки рідини. А, крім того: 2 великі ложки манної крупи, дрібка солі, цукор за смаком.
- Спочатку в каструлю виливається вода і відправляється на плиту. Через кілька хвилин до неї можна влити молоко.
- Рідина солиться, в неї додається цукровий пісок за смаком.
- Щойно на поверхні суміші почне підніматися пінка, вогонь потрібно зменшити до мінімального значення.
- Відразу ж можна тонкою цівкою всипати в каструлю, попередньо просіяну манну крупу. Дуже важливо при цьому постійно помішувати, не даючи грудочкам утворюватися.
- Коли страва покипить 2-3 хвилини, можна вимикати плиту, закривати її кришкою і залишати настоюватися на 8-10 хвилин.
Подається каша порційно з великою кількістю розтопленого вершкового або топленого масла.
За мотивами тецепта на сайті https://baluvanamama.icu/.