Бавовняна олія — користь і шкода
З давніх часів олії були популярними і вважалися джерелами краси та здоров'я. На сьогоднішній день широко поширені оливкова, мигдальна, персикова, кукурудзяна та інші олії, кожна з яких має свої відмінні риси. Олія бавовни має всі властивості всіх цих продуктів, хоча зустрічається значно рідше. На https://500receptiv.kr.ua/ пишуть, що вона широко використовується вона переважно в країнах Середньої Азії та США.
- Шкода
- Поради щодо придбання та зберігання
- Висновок
Опис продукту
Добувають бавовняну олію з насіння бавовнику шляхом холодного віджиму, пресування або методом екстракції. Нині найбільш популярний останній спосіб, за якого насіння поміщають у хімічний розчин, а потім воно проходить обробку.
Якісний продукт не повинен мати гіркого запаху, а колір його варіюється від коричневого до світло-жовтого. Темні тони зазвичай має нерафінована олія, яку використовують у господарських і технічних цілях. Рафінований продукт забарвлений у світліші тони і придатний для вживання в їжу.
Користь бавовняної олії
Завдяки високому вмісту жирів, продукт дуже калорійний і містить 884 кКал на 100 гр. Залежно від сорту і віку рослини склад бавовняної олії може відрізнятися, але завжди в ній містяться:
- Вітаміни Е, К, В4.
- Жири: насичені, поліненасичені, мононенасичені.
- Кислоти: лінолева, олеїнова, пальмінтова.
Протизапальний і заспокійливий засіб
У домашній аптечці бавовняну олію використовують для усунення синців, загоєння ран і подряпин, зняття подразнення, а також вона може виступати як засіб від сонячних опіків і захисту від УФ-променів. Для цього кілька разів на день за допомогою бинта, просоченого олією, роблять зовнішні компреси протягом 30 хвилин. Потім шкіру промивають теплою водою.
Зміцнення імунітету
Кислоти, що містяться в бавовняній олії, сприяють зміцненню організму та підтримці імунітету. Високий вміст вітаміну Е перешкоджає старінню та оновлює клітини. Щоденний прийом у період загострення ГРЗ і ГРВІ захищає від вірусних інфекцій і бактерій.
Косметологія
Чинить на шкіру зволожувальну, живильну та омолоджувальну дію, розгладжує зморшки. Маски з додаванням олії зміцнюють і оздоровлюють волосся, роблячи його слухняним і шовковистим. Часто можна зустріти мило для рук із додаванням бавовняної олії, яка бореться із сухістю та лущенням. За допомогою цього засобу можна збагатити креми, бальзами та шампуні або застосовувати його в поєднанні з іншими оліями.
Оздоровлення судин
Продукт перешкоджає всмоктуванню холестерину стінками кишківника, а значить при вживанні олії в їжу в судинах відкладається мінімальна кількість цієї шкідливої речовини. Судини залишаються чистими, а холестеринові бляшки розсмоктуються і зникають. Домогтися цього результату можна тільки за умови регулярного вживання олії всередину, але в невеликій кількості.
Зниження артеріального тиску
Олія здатна розширити кровоносні судини, що призводить до зниження артеріального тиску, а значить знижує ризик розвитку інфаркту та інсульту. Завдяки тому, що продукт розріджує кров, виникнення тромбозу зводиться до мінімуму.
Стимулювання роботи головного мозку
Жири і велика кількість вітаміну Е, що входить до складу бавовняної олії, сприяють поліпшенню роботи головного мозку, стимулюють його функції, знижують ризик розвитку захворювань нервової системи.
Кулінарія
Олію широко використовують у кулінарії для заправки салатів, випічки, приготування других страв. Володіє вона тонким горіховим ароматом і майже не має присмаку, що дає змогу додавати її практично в будь-які страви як замінник кулінарного жиру.
Шкода
Свіжа рафінована олія не становить жодної шкоди для здоров'я, за винятком людей, у яких є індивідуальна непереносимість цього продукту або надмірна вага. Нерафінована олія навпаки небезпечна і може викликати сильне отруєння завдяки госсиполу. Цей пігмент отруйний і може завдати організму наступної шкоди:
- Знизити імунітет.
- Викликати задуху.
- Порушити роботу репродуктивної системи.
- Створити проблеми зі шлунково-кишковим трактом.
Прийом нерафінованої олії всередину у важких випадках може призвести до стану коми та смерті. Госипол надає олії бурого забарвлення і специфічного запаху, а в процесі рафінування він має бути повністю випарений з насіння бавовни.
Поради щодо придбання та зберігання
Під час купівлі бавовняної олії треба звернути увагу, перш за все, на її зовнішній вигляд. У якісного продукту повинні бути відсутніми:
- Осад.
- Гіркий смак.
- Неприємний запах.
- Густа консистенція.
Продукт має не дуже великий термін зберігання, тому при придбанні варто звертати увагу на дату його виготовлення. Якщо в складі присутні підсилювачі смаку або ароматизатор, то варто відмовитися від покупки. Олія в чистому натуральному вигляді без добавок містить більше корисних речовин, ніж ароматизована.
Не можна використовувати олію після закінчення терміну придатності, а щоб вона не зіпсувалася, зберігати її бажано в непрозорій скляній тарі з товстими стінками в прохолодному темному місці. При тривалому зберіганні іноді на дні може утворитися білі пластівці з твердих жирів. Якщо термін зберігання продукту ще не закінчився, то цей осад ніяк не вплине на властивості олії.
Висновок
Не можна приймати бавовняну олію всередину відразу у великій кількості. Почати слід з половини чайної ложки і якщо ніякої негативної реакції не буде, то дозу поступово можна збільшити. Незважаючи на те, що рафінована олія в рідкісних випадках викликає алергічні реакції, перед початком лікування слід проконсультуватися з лікарем.