Бавовняна олія — користь і шкода

З давніх часів олії були популярними і вважалися джерелами краси та здоров'я. На сьогоднішній день широко поширені оливкова, мигдальна, персикова, кукурудзяна та інші олії, кожна з яких має свої відмінні риси. Олія бавовни має всі властивості всіх цих продуктів, хоча зустрічається значно рідше. На https://500receptiv.kr.ua/ пишуть, що вона широко використовується вона переважно в країнах Середньої Азії та США.

  • Шкода
  • Поради щодо придбання та зберігання
  • Висновок

Опис продукту

Добувають бавовняну олію з насіння бавовнику шляхом холодного віджиму, пресування або методом екстракції. Нині найбільш популярний останній спосіб, за якого насіння поміщають у хімічний розчин, а потім воно проходить обробку.

Якісний продукт не повинен мати гіркого запаху, а колір його варіюється від коричневого до світло-жовтого. Темні тони зазвичай має нерафінована олія, яку використовують у господарських і технічних цілях. Рафінований продукт забарвлений у світліші тони і придатний для вживання в їжу.

Бавовняна олія

Користь бавовняної олії

Завдяки високому вмісту жирів, продукт дуже калорійний і містить 884 кКал на 100 гр. Залежно від сорту і віку рослини склад бавовняної олії може відрізнятися, але завжди в ній містяться:

  • Вітаміни Е, К, В4.
  • Жири: насичені, поліненасичені, мононенасичені.
  • Кислоти: лінолева, олеїнова, пальмінтова.

Протизапальний і заспокійливий засіб

У домашній аптечці бавовняну олію використовують для усунення синців, загоєння ран і подряпин, зняття подразнення, а також вона може виступати як засіб від сонячних опіків і захисту від УФ-променів. Для цього кілька разів на день за допомогою бинта, просоченого олією, роблять зовнішні компреси протягом 30 хвилин. Потім шкіру промивають теплою водою.

Зміцнення імунітету

Кислоти, що містяться в бавовняній олії, сприяють зміцненню організму та підтримці імунітету. Високий вміст вітаміну Е перешкоджає старінню та оновлює клітини. Щоденний прийом у період загострення ГРЗ і ГРВІ захищає від вірусних інфекцій і бактерій.

Косметологія

Чинить на шкіру зволожувальну, живильну та омолоджувальну дію, розгладжує зморшки. Маски з додаванням олії зміцнюють і оздоровлюють волосся, роблячи його слухняним і шовковистим. Часто можна зустріти мило для рук із додаванням бавовняної олії, яка бореться із сухістю та лущенням. За допомогою цього засобу можна збагатити креми, бальзами та шампуні або застосовувати його в поєднанні з іншими оліями.

Оздоровлення судин

Продукт перешкоджає всмоктуванню холестерину стінками кишківника, а значить при вживанні олії в їжу в судинах відкладається мінімальна кількість цієї шкідливої речовини. Судини залишаються чистими, а холестеринові бляшки розсмоктуються і зникають. Домогтися цього результату можна тільки за умови регулярного вживання олії всередину, але в невеликій кількості.

Зниження артеріального тиску

Олія здатна розширити кровоносні судини, що призводить до зниження артеріального тиску, а значить знижує ризик розвитку інфаркту та інсульту. Завдяки тому, що продукт розріджує кров, виникнення тромбозу зводиться до мінімуму.

Стимулювання роботи головного мозку

Жири і велика кількість вітаміну Е, що входить до складу бавовняної олії, сприяють поліпшенню роботи головного мозку, стимулюють його функції, знижують ризик розвитку захворювань нервової системи.

Кулінарія

Олію широко використовують у кулінарії для заправки салатів, випічки, приготування других страв. Володіє вона тонким горіховим ароматом і майже не має присмаку, що дає змогу додавати її практично в будь-які страви як замінник кулінарного жиру.

Свіжа бавовняна олія

Шкода

Свіжа рафінована олія не становить жодної шкоди для здоров'я, за винятком людей, у яких є індивідуальна непереносимість цього продукту або надмірна вага. Нерафінована олія навпаки небезпечна і може викликати сильне отруєння завдяки госсиполу. Цей пігмент отруйний і може завдати організму наступної шкоди:

  • Знизити імунітет.
  • Викликати задуху.
  • Порушити роботу репродуктивної системи.
  • Створити проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Прийом нерафінованої олії всередину у важких випадках може призвести до стану коми та смерті. Госипол надає олії бурого забарвлення і специфічного запаху, а в процесі рафінування він має бути повністю випарений з насіння бавовни.

Олія бавовни

Поради щодо придбання та зберігання

Під час купівлі бавовняної олії треба звернути увагу, перш за все, на її зовнішній вигляд. У якісного продукту повинні бути відсутніми:

  1. Осад.
  2. Гіркий смак.
  3. Неприємний запах.
  4. Густа консистенція.

Продукт має не дуже великий термін зберігання, тому при придбанні варто звертати увагу на дату його виготовлення. Якщо в складі присутні підсилювачі смаку або ароматизатор, то варто відмовитися від покупки. Олія в чистому натуральному вигляді без добавок містить більше корисних речовин, ніж ароматизована.

Не можна використовувати олію після закінчення терміну придатності, а щоб вона не зіпсувалася, зберігати її бажано в непрозорій скляній тарі з товстими стінками в прохолодному темному місці. При тривалому зберіганні іноді на дні може утворитися білі пластівці з твердих жирів. Якщо термін зберігання продукту ще не закінчився, то цей осад ніяк не вплине на властивості олії.

Використання олії

Висновок

Не можна приймати бавовняну олію всередину відразу у великій кількості. Почати слід з половини чайної ложки і якщо ніякої негативної реакції не буде, то дозу поступово можна збільшити. Незважаючи на те, що рафінована олія в рідкісних випадках викликає алергічні реакції, перед початком лікування слід проконсультуватися з лікарем.