Як приготувати плов у мультиварці з яловичиною
Класичний східний плов заведено готувати з жирного м’яса на відкритому вогні, тому найчастіше вибір падає на баранину або свинину. Насправді, смак цієї чудової страви багато в чому залежить не від кількості жиру, а від правильності приготування м’яса і круп’яної частини: рису, нуту або іншої злакової культури.
Використовуючи яловичину і мультиварку, можна отримати чудове частування, яке нічим не поступається традиційній східній страві. Тим паче, що смачний і розсипчастий плов із яловичиною в мультиварці приготувати не складно, і під силу навіть господиням-початківцям.
Покроковий рецепт плову з яловичини в мультиварці
Час приготування: 60 хвилин
Кількість порцій: 8
Інгредієнти:
- Яловичина (м’ясо і ребра) — 0,5 кг
- Рослинна олія — 100 г
- Рис — 1 склянка
- Вода — 2 склянки
- Цибуля ріпчаста — 2 шт.
- Морква — 2 шт.
- Часник — 2 шт.
- Перець гострий — 2 стручки;
- Чорний перець горошком — 1/2 ч. л. л.
- Барбарис сушений — 1 ч. л. л.
- Зіра — 1/2 ч. л.
- Куркума — щіпка
- Сіль — за смаком
Приготування:
Підготуйте всі необхідні продукти для приготування плову. М’ясо найкраще брати з лопаткової частини або антрекот, підійдуть і реберця. Рис можна брати будь-який, але краще підійде довгозерний сорт.
Рис насипте у зручну глибоку миску та добре промийте водою. Коли вода буде повністю примарною, залиште рис для набухання на 30 хвилин. Якщо використовуєте пропарену крупу, одразу після промивання відкиньте на сито і залиште на 5 хвилин, щоб вона трохи обсохла.
М’ясо прополощіть і обсушіть рушником. Філе наріжте шматочками 3-4 сантиметри, реберця беріть не великі.
Моркву почистити і нарізати тонкими скибочками, форма може бути довільною: брусочки, кільця або традиційна соломка.
Цибулю почистити, розрізати на дві половинки та нашаткувати тонкими кільцями.
Насамперед потрібно приготувати зірвак. Для цього налийте в чашу приладу рослинну олію, увімкніть мультиварку на режим «Смаження» і нагрійте протягом 2-3 хвилин. Покладіть в олію зиру та реберця. Обсмажте протягом 5 хвилин, після чого додайте шматочки м’якоті.
Коли м’ясо набуде гарного рум’яного кольору, його потрібно буде дістати з чаші та викласти на окрему тарілку або миску.
Окремо обсмажте цибулю — достатньо кілька хвилин, щоб вона стала злегка золотистою і розм’якла.
Покладіть назад м’ясо та моркву. Обсмажте м’ясо з овочами до м’якості моркви.
Влийте воду, щоб вона закрила всі продукти, і закрийте кришкою. Перемкніть мультиварку на режим «Тушкування», готувати 10-20 хвилин (залежно від жорсткості м’яса).
Коли м’ясо буде майже готове, додайте сіль, перець, барбарис і будь-які спеції за бажанням. Щоб плов із яловичиною в мультиварці набув гарного бурштинового відтінку, додайте трохи куркуми або готової суміші карі. Закрийте кришку і тушкуйте ще 10 хвилин.
Переведіть мультиварку в режим «Плов». Відкрийте кришку і додайте підготовлений рис. За допомогою лопатки або шумівки розрівняйте рис по всій поверхні, у центр покладіть головку часнику. Очищати її не потрібно, достатньо просто прополоснути у воді.
Закрийте кришку і готуйте плов ще 20 хвилин. Подивіться на фото рецепта плову в мультиварці з яловичини — так вам буде легше визначити ступінь готовності страви.
Якщо вся вода википіла, а рисові зерна м’які та розсипчасті, смачний плов у мультиварці з яловичиною готовий.
Смак готової страви буде ще смачнішим, якщо залишити плов у закритій мультиварці для настоювання ще 10 хвилин. Але можна пробувати й одразу.
Корисні поради
- Цей рецепт плову з яловичиною в мультиварці готується з довгозерного рису, але можна приготувати і з інших сортів крупи. Якщо використовуються м’які сорти, час на приготування може бути скорочено на 5-10 хвилин. У процесі варіння рис має трохи збільшитися в розмірах, насититися рідиною, але не розварюватися. Тому дуже важливо правильно розрахувати кількість води.
- Зірвак готується на повільному вогні, в мультиварці цього можна домогтися на режимі Тушкування. Використовуючи програму Варка, час можна трохи скоротити, важливо стежити, щоб не випарувалася рідина, а за необхідності додати трохи води.
- Перед тим, як приготувати плов у мультиварці з яловичиною, рис потрібно промивати і замочувати у воді. Якщо використовуються пропарені сорти рису, замочувати крупу не обов’язково.
- Незважаючи на те, що в мультіаврці страви практично ніколи не пригорають, рис може переваритися. Не використовуйте час за замовчуванням, завжди виставляйте програми і час приготування вручну. Так ви зможете самостійно контролювати процес варіння і не допустите розварювання крупи та википання води.
Дотримуйтесь покрокового рецепту плову в мультиварці з яловичиною і ви побачите, що приготувати цю смачну східну страву зовсім нескладно.
Ідею запозичено з сайта https://mamablogger.icu/.