Шарлотка без яєць з яблуками рецепт
Так хочеться спекти ароматну шарлотку, але на зло в холодильнику немає потрібних продуктів. Чи можна спекти шарлотку без яєць? Відповідь — так! Причому варіантів приготування улюбленого літньо-осіннього пирога — безліч.
Рецепт 1. Класичний
Шарлотка без яєць за смаком не поступається звичайній, та й готується так само легко. Просто врахуйте деякі нюанси в приготуванні тіста. Отже, шарлотка з яблуками без яєць за класичним рецептом.
- 1 склянка кефіру,
- 500 г яблук,
- борошно — 1 склянка,
- манка — 1 склянка,
- 1,5 склянки цукру,
- 0,5 склянки рослинної олії,
- 0,5 ч.л. соди,
- оцет,
- пакетик ваніліну,
- щіпка солі.
- Найкращі сорти для шарлотки — Семиренко та Бабусине. Ці кисло-солодкі яблука не втрачають свою форму в процесі запікання і надають пирогу той самий яблучний аромат.
- Очистіть яблука від шкірки, витягніть насіння і дрібно наріжте м’якоть, як на фото. Можна нарізати яблука і не знімаючи шкірки, проте вона застрягатиме в зубах і псуватиме загальне враження від пирога.
- Кефір візьміть із жирністю не менше 2,5 %. Тісто має бути густим. Якщо кефіру немає, то він легко замінюється на сметану. Підійде і прострочений молочний продукт: тісто на ньому виходить пористим і повітряним.
- Щоб пиріг не сів, борошно треба обов’язково просівати через дрібне сито. Так вона насититься киснем, а шарлотка вийде пишною.
- Налийте кефір у глибокий посуд, додайте борошно, манку і сіль, перемішайте.
- Засипте цукровий пісок і пакетик ваніліну.
- Соду погасіть оцтом і одразу кладіть у суміш. Не забувайте все ретельно розмішувати.
- Останнім у тісто відправляється рослинна олія. За консистенцією тісто має бути схожим на густу сметану.
- Тепер змішайте тісто з яблуками.
- Підготуйте форму для запікання: змастіть дно та бортики вершковим маслом і присипте манною крупою, щоб шарлотка легко відстала. Манка в поєднанні з олією утворює бажану хрустку скоринку внизу пирога.
- Поставте форму в розігріту духовку і випікайте 40 хвилин.
Рецепт 2. Пісний
Рецепт пирога з яблуками без яйця, кефіру, молока та вершкового масла. Таким десертом можна побалувати себе під час посту. Пісна шарлотка виходить повітряною і не менш смачною, ніж проста бісквітна.
- 1,5 склянки борошна,
- 3/4 склянки цукру,
- 1/3 склянки рослинної олії,
- 2-3 яблука,
- 3/4 склянки апельсинового соку,
- 30 мл яблучного або винного оцту (чи лимонного соку),
- 2 ст.л. води,
- 1 ч.л. соди,
- 0,5 ч.л. солі,
- панірувальні сухарі.
- Насамперед увімкніть духовку. Форму з пирогом потрібно занурювати в розігріту духову шафу, тоді тісто підніметься, і шарлотка буде пишною.
- Тепер яблука. Бажано вибирати плоди невеликого розміру. Помийте їх, очистіть від шкірки та насіння.
- Кожну часточку яблука розріжте вздовж ще на 2-3 частини, щоб вони встигли пропектися.
- Візьміть форму з високими бортиками, змастіть її рослинною олією та обсипте панірувальними сухарями. Їх можна замінити манною крупою.
- На дно форми розкладіть яблука щільним шаром.
- Тепер займемося тістом. У глибокій посудині змішайте апельсиновий сік, рослинну олію, сіль, цукор і оцет. Збийте суміш блендером, міксером або ложкою, щоб цукровий пісок повністю розчинився.
- Борошно просійте, всипте в ємність і ретельно перемішайте. Вийшло рідке тісто, як для простої шарлотки.
- Соду розчиніть у воді й одразу додайте в тісто. Воно має почати пузиритися і збільшуватися в об’ємі.
- Відразу ж виливайте тісто у форму, допомагаючи собі ложкою.
- Помістіть форму в духовку. Приблизний час запікання — 50-60 хвилин, поки у пирога не підрум’яниться скоринка. Вимкніть духовку і залиште шарлотку томитися ще близько години.
Порада! Скористайтеся спеціальним пристосуванням для нарізки яблук, щоб прискорити процес. Яблукорізка дозволяє одним рухом відокремити центральну частину фрукта з кісточками від решти м’якоті.
Рецепт 3. У мультиварці
Якщо гості на порозі, а частування немає, спробуйте спекти шарлотку в мультиварці. Це зручно і швидко, а за смаком такий пиріг не поступиться запеченому в духовці.
- 5 невеликих яблук,
- 1 склянка борошна або більше, якщо тісто виходить занадто рідким,
- молоко — 0,5 склянки,
- цукор — 200 г,
- вершкове масло — 0,5 ч.л.,
- кориця.
- Очистіть яблука і розріжте на невеликі брусочки. Маленька хитрість: щоб плоди не потемніли, збризніть їх лимонним соком.
- У глибоку тарілку налийте молоко, додайте борошно, цукор і перемішайте. Має вийти однорідна маса без грудочок.
- Влийте половину тіста в ємність мультиварки. Покладіть вершкове масло.
- Потім відправте туди яблука.
- Залийте все тістом, що залишилося. За бажанням посипте корицею.
- Готуйте на режимі «Випічка» близько 50 хвилин. Коли пиріг спечеться, не поспішайте відкривати кришку, нехай він настоїться, тоді він не осяде.
Рецепт 4. З манною крупою
Щоб спекти легкий десерт, замість борошна можна взяти манку і завести тісто на кефірі.
- манна крупа — 1 склянка,
- 2 склянки кефіру,
- 1,5 склянки цукру,
- рослинна олія — 4 ст.л.,
- 3 яблука середнього розміру,
- розпушувач тіста,
- сода,
- ванілін.
- У глибоку миску насипте манку і залийте її кефіром. Жирність кефіру не принципова.
- Всипте до манки цукор, додайте рослинну олію, ванілін, соду та розпушувач. Ретельно все перемішайте.
- Залиште суміш настоюватися 20 хвилин.
- Тим часом помийте яблука, очистіть їх від шкірки та насіння.
- Наріжте яблука на невеликі шматочки і додайте в тісто.
- Форму змастіть олією, влийте в неї тісто і відправте в розігріту духовку.
- Випікайте близько півгодини до утворення золотистої скоринки.
Рецепт 5. На вершках
Спробуйте зробити тісто з використанням вершків.
- 1 склянка цукру,
- 1,5 склянки борошна,
- 1 склянка жирних вершків,
- 2-3 яблука,
- розпушувач тіста,
- ванілін,
- сода.
- Змішайте цукор із вершками та збийте.
- Додайте просіяне борошно, соду та ванілін. Ретельно все перемішайте.
- Очистіть і наріжте яблука.
- На дно змащеної маслом форми викладіть яблука і залийте їх тістом.
- Запікайте до появи яблучного аромату і золотистої скоринки.
Рецепт 6. З вівсяним борошном
Дієтична та корисна солодкість.
- 4 яблука,
- 150 г вівсяного борошна,
- 150 г цукру,
- 80 мл рослинної олії,
- вода — 70 мл,
- сода — 1 ч.л.,
- яблучний оцет — 1 ст.л.,
- дрібка солі.
- Вівсяне борошно змішайте з содою, сіллю і цукром.
- Оцет розведіть у воді, додайте рослинну олію.
- Тепер з’єднайте дві суміші.
- Яблука наріжте брусочками і перемішайте з тістом.
- Форму застеліть папером для випічки або змастіть маслом. Влийте тісто.
- Можна прикрасити шарлотку ягодами, це додасть їй додаткового аромату.
- Ставте форму в розігріту духовку і випікайте 40 хвилин.
Рецепт 7. З насінням льону
Вишуканий рецепт для любителів корисних перекусів.
- насіння льону — 2 ст.л.,
- 1 склянка натурального йогурту,
- 1 склянка борошна,
- 2/3 склянки коричневого цукру,
- кунжутна олія — 1 ст.л.,
- одне велике яблуко,
- розпушувач тіста.
- Змішайте йогурт із насінням льону, залиште на 5-10 хвилин.
- Додайте масло, цукор і перемішайте.
- Борошно з’єднайте з розпушувачем.
- Перемішайте йогурт із борошном до утворення однорідної маси.
- Яблуко наріжте кубиками і розкладіть по дну форми для запікання (не забудьте змастити її олією або застелити пергаментом).
- Тепер залийте яблука тістом.
- Поставте форму в розігріту духовку і випікайте до рум’яної скоринки близько 20 хвилин.
- Дайте шарлотці повністю охолонути у формі, потім подавайте до чаю.
Рекомендації
Як приготувати шарлотку, уникнувши неприємностей із тістом і яблучною начинкою? Перед вами секрети ідеальної шарлотки.
- Правильно підібрані яблука — запорука успіху. Завжди вибирайте тверді сорти. Вони надають пирогу м’якого кислуватого смаку, за який ми й любимо ці ласощі. А ще тверді шматочки фруктів не розварюються, і пиріг тримає форму. Найкращі плоди — міцні, без вм’ятин, з приємним ароматом і вираженим смаком.
- Якщо у вас є тільки солодкі та м’які яблука, то потрібної кислинки пирогу можна надати, додавши в тісто ягоди журавлини, смородини або просто вливши трохи лимонного соку.
- Духовку краще заздалегідь розігріти і тільки потім ставити в неї форму з шарлоткою. Якщо увімкнути духовку вже після поміщення туди форми, то шарлотка пригорить зверху, а знизу буде сирою.
- Як форму для пирога можна використовувати круглу чавунну сковороду.
- Готовність шарлотки легко перевірити за допомогою сірника або зубочистки. Проткніть тісто: якщо зубочистка буде вологою, то пиріг ще не допекся. Середній час приготування — 40-45 хвилин.
- Стежити за пирогом краще, не відкриваючи духову шафу. Перевіряйте готовність не раніше, ніж з’явиться рум’яна скоринка. Якщо відчиняти дверцята духовки в процесі запікання, то пиріг осяде і буде малопривабливим на вигляд.
- Подавати шарлотку господині рекомендують через 15 хвилин після того, як її витягли з духовки або мультиварки. Так вона трохи охолоне, і яблучний смак стане яскраво вираженим. Розрізати шарлотку на шматочки краще в гарячому або теплому вигляді, холодний пиріг може розвалитися під ножем.
- Чудова добавка до пирога — сметана або морозиво. Для краси посипте пиріг цукровою пудрою.
- Можна посипати шарлотку корицею. Поєднання цієї спеції з яблуком не потребує додаткової реклами.
- Шарлотка буде ще смачнішою в компанії з кавою, чаєм або гарячим молоком.
- Смачний крем для шарлотки перетворить її на святковий десерт: два яєчні білки збийте з дрібкою солі до утворення піків, прокип’ятіть 1 ст.л. цукру та 1 ст.л. води. Влийте сироп до білків, продовжуючи помішувати.
- До речі, можна використовувати і звичайні рецепти шарлотки, тільки яйце замінити на банан. Одне яйце дорівнює половинці банана.
Як бачите, можна балувати себе найсмачнішими десертами без шкоди для фігури. Готуйте із задоволенням!
Використано матеріали сайта https://saitidei.icu/