Малосольні огірки

Помиляються ті, які думають, що літо приходить із появою червня на календарі або разом із кульбабами. Символом справжнього приходу спекотного, сонячного літа потрібно вважати малосольні огірки. Кожна досвідчена господиня має в запасі кілька рецептів соління, а кожна початківець мріє знайти свій найсмачніший рецепт. Трохи нижче наведено кілька варіантів популярної літньої страви, яка чудово підійде і для закуски, і для молодої картоплі зі шкварками.

Малосольні огірочки чудово доповнюють безліч страв, освіжають, додають сил і енергії. Їхній пряний кисло-солодкий смак і хрускіт нікого не залишать байдужими. Ідеальна закуска або повноцінна заміна салату для літнього чи осіннього меню. Готуйте, пробуйте різні варіанти та насолоджуйтеся смаком солоненьких ароматних огірочків!

Малосольні огірки

Як приготувати малосольні огірки в пакеті за 1 годину — фото рецепт

Якщо готувати малосольні огірки звичайним способом у холодному розсолі, вони дійдуть до кондиції тільки через два дні. Якщо потрібно приготувати смачні малосольні огірочки до обіду або для виїзду на природу, то можна зробити це всього за одну годину.

Наведений нижче рецепт підходить для отримання малосольних огірків, які будуть з’їдені відразу ж після приготування. Для тривалого зберігання його використовувати не рекомендується.

Інгредієнти

  • Молоді огірочки: 1.2-1.3 кг
  • Сіль: 20-30 г
  • Цукор: 15-20 г
  • Часник: 5 зубків
  • Зелений кріп: пучок
  • Гострий перець: за бажанням

Інструкція приготування

  1. Приготувати малосольні огірки дуже просто та швидко. Огірки вимити. Відрізати в них кінчики і розрізати вздовж на чотири частини. Для приготування швидких малосольних огірочків найкраще підходять сорти з тонкою шкіркою і дрібним, недостиглим насінням.

    Малосольні огірки

  2. Нарізати кріп. З часником вчинити так само. Щоб він швидше віддав свій смак і аромат огіркам, зубчики спочатку потрібно розчавити широким ножем, а потім нарубати на шматочки. Огірки будуть смачнішими, якщо, крім зубчиків, покласти в них і молоду зелень часнику.

    Малосольні огірки

  3. Зелень і часник покласти в миску з огірками. Перемішати.

    Малосольні огірки

  4. Додати до огірків сіль, цукор і гострий перчик за бажанням. Перемішати.

    Малосольні огірки

  5. Через 3-4 хвилини перекласти огірки в пакет і зав’язати. Для прискорення процесу можна використовувати ще один пакет.

    Малосольні огірки

  6. Через годину швидкі малосольні огірочки готові. Їх можна подавати на стіл. У тому випадку, коли їх не встигли з’їсти за один день, то з них вийде чудовий розсольник.

    Фото рецепт малосольних огірків

Рецепт малосольних огірків на мінералці

Це дивно, але влітку, коли повно свіжих огірків, іноді відчайдушно хочеться солоних. Цікавий спосіб приготування огірків з використанням мінеральної води. У результаті закуска виходить особливо хрусткою і смачною. А бульбашки вуглекислого газу прискорюють процес засолювання, що скорочує приготування до доби.

Інгредієнти:

  • Огірки — 1 кг;
  • Часник — 6-7 зубків;
  • Кріп — пучок;
  • Лист лавра — 4 шт.;
  • Сіль — 3 ст. л. л.;
  • Вода мінеральна — 1,5 л.

Приготування:

  1. Огірочки вимити, зрізати з кожного кінчики. Підготувати ємність для соління, це може бути і традиційна банка, і харчовий контейнер, і звичайна миска. На дно укласти третину кропу, далі шар огірків.Малосольні огірки
  2. Зверху розкласти половину лаврового листа і часнику, нарізавши його невеликими шматочками. Повторити шари ще раз, завершити кропом. У чашку налити мінералку приблизно до половини об’єму, розвести в ній сіль.Малосольні огірки
  3. Залити огірки розсолом і мінералкою, що залишилася. Прикрити ємність кришкою, залишити при кімнатній температурі солитися на добу, потім можна переставляти в холодильник. Рецепт дуже простий, а результат радує соковитим, хрустким, солоненьким смаком.Малосольні огірки

Хрусткі малосольні огірки з часником холодним способом

Швидкий спосіб приготування малосольних огірків, тішить простотою і легкістю. Нічого не потрібно варити, кип’ятити і готувати, виконується процес за лічені хвилини. Залишається тільки дочекатися, коли ж будуть готові хрусткі, соковиті та дуже смачні огірки!

Інгредієнти:

  • Огірки — 1,2 кг;
  • Часник — 3-5 зубків;
  • Кріп свіжий — пучок;
  • Листя дуба, вишні, хрону, смородини, винограду — на вибір;
  • Вода — скільки знадобиться;
  • Сіль — по 1 ст. л. на літр води.

Приготування:

  1. На дно обраного для соління посуду викласти третину вимитого листя, кріп і очищений часник.Малосольні огірки
  2. Огірки гарненько помити і зрізати кінці, викласти половину. Укрити другою частиною листя, кропу та часнику, викласти другий шар огірків. Верх застелити зеленню, що залишилася, і зубками часнику.Малосольні огірки
  3. У літрі холодної води розвести сіль, залити огірки. Якщо буде мало — процес повторити, зберігаючи пропорцію 1 ст. л. на літр.Малосольні огірки
  4. Прикрити перевернутою тарілкою, це буде своєрідний гніт. Накрити кришкою і залишити солитися на два дні, після чого можна дегустувати.Малосольні огірки

Малосольні огірки з часником і кропом у банці

Найпростіший спосіб засолювання огірків у банці. А в результаті виходять дуже смачні огірочки, які ідеально доповнять м’ясні, рибні страви, їх також можна використовувати для приготування супів, салатів. Словом, універсальна заготовка.

Інгредієнти:

  • Огірки — 1,5 кг;
  • Часник — 5-6 зубків;
  • Листя хрону — 1-2 шт.;
  • Лист смородини — 4-6 шт.;
  • Лист вишні — 3 шт.;
  • Кріп — 3-4 гілочки;
  • Гвоздика — 3-4 шт.;
  • Перець духмяний горошком — 6-10 шт.;
  • Лист лавра — 1 шт.;
  • Сіль — 4 ст. л.;
  • Вода фільтрована — 2,5 л.

Приготування:

  1. Відібрати щільні, невеликі огірки, вимити їх гарненько і обсушити на рушнику. Очистити і вимити часник, промити під краном зелень і теж злегка просушити.Малосольні огірки
  2. Вимити з содою трилітрову банку, обполоснути і простерилізувати зручним способом. Коли висохне — викласти всередину огірки вертикально, заповнюючи порожнечі часником і зеленню. У каструлі з’єднати воду із сіллю та сухими спеціями, нагріти до кипіння.Малосольні огірки
  3. Залити банку гарячим розсолом, прикрити кришкою і залишити на добу до появи характерного малосольного смаку. Зберігати бажано в прохолодному місці, щоб огірочки не перекисали.Малосольні огірки

Малосольні огірки швидкого приготування

Дуже зручний спосіб приготування, на підготовку потрібно витратити лише кілька хвилин, водночас закуска буде повністю готова до вживання вже через 10 хвилин! Ідеальний варіант для обіду, вечері або несподіваних гостей. Огірочки виходять ніжними, свіжими, помірно солоними і пряними. Просто божественно!

Інгредієнти:

  • Огірки — 5 шт.;
  • Кріп — невеликий пучок;
  • Часник — 2-3 зубчики;
  • Сіль — 1 ст. л.;
  • Цукор — 0,5 ст. л.

Приготування:

  1. Нарізати вимиту зелень, огірки теж помити, зрізати хвостики і нарізати плоди шайбами завтовшки 1.5-2 сантиметри або тонкими довгими скибочками.Малосольні огірки
  2. Очищений часник дрібно порізати, натерти або пропустити через міні-прес. Скласти підготовлені овочі та зелень у пакет, додати спеції.Малосольні огірки
  3. Зав’язати і для надійності укласти в другий пакет. Взявши в руки, активно потрусити кілька хвилин. Прибрати в холодильник. Дегустацію можна починати вже через 10 хвилин. Огірочки виходять помірно солоні та пряні, а якщо дати ще довше насититися, то буде більш насичений смак. Пробуйте, як більше сподобається.Малосольні огірки

Пряні та хрусткі малосольні огірки в розсолі

Традиційний спосіб засолювання овочів із пряним ароматом і кисло-солоним смаком. Кваситься огірки за цим рецептом будуть кілька днів. Зате потім їх можна навіть закатати на зиму.

Для засолювання найкраще брати тільки зірвані з грядки плоди, якщо ж вони були куплені або зібрані напередодні, то варто замочити овочі в холодній воді на 2 години.

Інгредієнти:

  • Огірки — 5 шт.;
  • Кріп — 0,5 пучка;
  • Часник — 3 зубчики;
  • Лавровий лист — 1 шт.;
  • Перець чорний горошком — 3-6 шт.;
  • Сіль — 2 ст. л.;
  • Вода — 1 л.

Приготування:

  1. Огірки вимити і зрізати з обох боків кінчики. Якщо плоди великі, можна нарізати на кілька частин для прискорення засолювання. Промити зелень і очищені часточки часнику, викласти в банку.Малосольні огірки
  2. У невеликій каструлі змішати воду з сіллю і сухими приправами, нагріти до кипіння і проварити 5 хвилин. Скласти в банку огірки вертикально, намагаючись не залишати пустот між ними.Малосольні огірки
  3. Залити киплячим розсолом і прикрити пластиковою кришкою. Залишити в кімнаті настоюватися кілька днів. Коли плоди із зелених стануть жовтими — переставити банку в холодильник або перекип’ятити розсіл і закатати.Малосольні огірки

Як зробити малосольні огірки в банці

Безсумнівною перевагою рецепта є його простота, не доведеться годинами простоювати на кухні, що особливо важливо в спеку. Швидкий, простий рецепт засолювання в банках однозначно варто зберегти в нотатках!

Інгредієнти на банку об’ємом 2 літри:

  • Огірки — скільки влізе;
  • Кипляча вода — теж;
  • Лист лавра — 1 шт.;
  • Кропові парасольки — 2 шт.;
  • Часник — головка;
  • Сіль — 2 ст. л.

Приготування:

  1. Огірочки вимити, зрізати обидва кінці. Банку добре вимити, на дно викласти спеції та очищений часник, сіль, можна додати й інші приправи.Малосольні огірки
  2. Далі в банку укласти огірки і прикрити залишками зелені, часнику і солі. Залити киплячою водою майже до краю.Малосольні огірки
  3. Закрити капроновою кришкою і потрясти обережно до розчинення кристалів солі. Залишити до охолодження на столі, потім переставити банку в холодильник. Через 24 години можна пробувати приємно солонуваті огірочки.Малосольні огірки

Рецепт хрустких малосольних огірків із помідорами в пакеті

Засолити можна мікс овочів, особливо гарні малосольні помідори й огірки. У процесі приготування вони обмінюються соками і стають ще смачнішими, ніж окремо. А готується напрочуд просто і швидко — вже за годину можна подавати до столу!

Вам потрібні нові ідеї для приготування їжі? Завітайте на https://zrobimorazom.online/, де ви знайдете безліч цікавих рецептів, від класичних до сучасних. Цей сайт допоможе вам дізнатися про нові кулінарні техніки та підходи до приготування їжі. Ваша кухня стане місцем для творчості, а приготування їжі — захоплюючим процесом!

Інгредієнти:

  • Огірки — 7 шт.;
  • Помідори — 3-4 шт.;
  • Часник — 3 зубки;
  • Кріп — 50 г;
  • Сіль — 1 ч. л.

Приготування:

  1. З вимитих огірків зрізати обидва кінчики, плоди розрізати вздовж на чотири частини, виходять акуратні брусочки. Помідори теж помити, обсушити і нарізати великими часточками.Малосольні огірки
  2. Нарізані овочі скласти в щільний харчовий пакет. Дрібно нарубати вимиту й обсушену зелень, подрібнити очищений часник.Малосольні огірки
  3. Відправити в пакет до овочів, посолити вміст. Зав’язати його міцним вузлом. Для страховки можна покласти в інший пакет.Малосольні огірки
  4. Добре потрясти кілька хвилин. Покласти заготовку в холодильник на годину, після чого можна висипати готовий салат у тарілку і дегустувати. Приємного!Малосольні огірки

Як приготувати смачні малосольні огірки в банці

Це ідеальна закуска до будь-яких страв. До того ж готується вона швидко і доволі легко з простих і звичних продуктів, а кінцевий смак завжди можна коригувати, використовуючи різні спеції та пряну зелень.

Інгредієнти на 3-літрову банку:

  • Огірки середнього розміру — 1,5-1,6 кг;
  • Кріп парасольками — 4 шт.;
  • Хрін лист — 1 шт.;
  • Лист лавра — 3-4 шт.;
  • Часник — 6-9 зубків;
  • Сіль — 4 ст. л. без верху;
  • Перець горошком (суміш) — 1 ч. л.;
  • Вода — 2 л.

Приготування:

  1. Банку вимити і простерилізувати над парою. Огірки замочити на 2 години в холодній воді, за цей час бажано разок змінити її більш прохолодною. Потім вимити і зрізати кінчики.Малосольні огірки
  2. Зелень промити під краном і нарізати великими шматочками, очистити часник. Скласти половину спецій у банку. Поверх укласти половину огірків і пряну зелень із приправами, що залишилася.Малосольні огірки
  3. Заповнити банку доверху огірками, намагаючись укладати їх максимально щільно. У сотейнику нагріти воду, додати туди сіль і прокип’ятити 2-3 хвилини.Малосольні огірки
  4. Киплячим розсолом залити банку, прикрити марлею в кілька шарів і залишити при кімнатній температурі на 3 дні, потім марлю замінити капроновою кришкою і переставити огірки в холодильник.Малосольні огірки

Швидке приготування малосольних огірків

Класичний рецепт соління займає зазвичай 2-3 дні, іноді у господині, та й її домочадців немає ні часу, ні сил стільки чекати. Тому вибирається рецепт швидких малосольних огірків, наприклад, такий.

Інгредієнти:

  • Свіжі огірки — 800 гр. -1 кг.
  • Вода фільтрована — 1 л.
  • Сіль — 2 ст. л.
  • Цукор — 1 ст. л.
  • Житній хліб — 2 скибочки.
  • Ароматні трави — кріп, коріандр.
  • Лавровий лист — 1-2 шт.
  • Перець горошком — 4-5 шт.

Алгоритм приготування:

  1. На першому етапі необхідно підготувати огірки. Плоди брати свіжі, цілі, без тріщин і вм’ятин. Щоб процес соління проходив активно, потрібно обрізати хвостики.
  2. На дно будь-якої скляної або емальованої ємності укласти зелень (кропу — тільки половину), її попередньо вимити, можна нарізати або класти цілими гілочками. Сюди ж додати спеції (лавровий лист і перець).
  3. Потім, щільно притискаючи один до одного, укласти огірки. Зверху покласти кріп, що залишився, і житній хліб. Його потрібно загорнути в марлю.
  4. Приготувати розсіл, тобто просто закип’ятити воду з цукром і сіллю, дочекатися їх повного розчинення.
  5. Гарячим розсолом акуратно залити огірки, вода має повністю покрити овочі. Зверху необхідно розмістити гніт — найоптимальніший спосіб накрити огірки кришкою або дерев’яним кружком, зверху поставити трилітрову банку, наповнену водою.
  6. Залишити в теплому місці. Через добу прибрати з розсолу житній хліб, ємність переставити в холодильник або просто холодне місце. А смачні малосольні огірочки вже можна подавати до столу!

Малосольні огірки швидкі

Ще швидше — малосольні огірки за 5 хвилин

З різних причин господиня не встигає засолити огірки до потрібного моменту: або їх пізно привезли, або не було якогось інгредієнта. Але ось усі зірки, як то кажуть, зійшлися, гості майже на порозі, а обіцяної страви (малосольних огірків) немає. Нижче один із рецептів, який обіцяє, що через 5-10 хвилин на столі буде справжня літня страва.

Інгредієнти:

  • Свіжі огірки — 3-4 шт.
  • Свіжий кріп — 1 пучок.
  • Часник — 1-2 зубчики.
  • Сіль морська — 0,5-1 ч. л.

Алгоритм приготування:

  1. Для соління огірків за цим рецептом необхідно вибрати зовсім маленькі плоди, які мають тонку шкірку. Якщо в наявності тільки «велетні», значить, потрібно зрізати шкірку.
  2. Плоди необхідно ретельно вимити, нарізати кружальцями, причому досить тонкими. Товщина їх має бути в межах 2-3 мм, це важливо для того, щоб процес соління пройшов у рекордно короткі терміни.
  3. Кріп також промити, нарізати. Зубчики часнику очистити, вимити, нарізати або розчавити. Змішати в ємності кріп, часник, почати розтирати товкачиком до появи соку. У цьому ще один секрет рецепта: що більше соку, то смачнішими й ароматнішими будуть огірки.
  4. У велику ємність укласти огірки, присипати морською сіллю і додати суміш із розтертого часнику з кропом.
  5. Накрити ємність кришкою і, притримуючи її дуже щільно, почати трясти. Третій секрет страви — у великій морській солі, яка при струшуванні сприяє виділенню огіркового соку. Трясти ємність потрібно приблизно п’ять хвилин.
  6. Потім викласти готові малосольні огірки на красиву тарілку, і йти відчиняти двері, адже гості вже на порозі!

Рецепт хрустких малосольних огірків, що хрумтять

Найкращий рецепт той, у якому огірки залишаються щільними та хрусткими. Багато факторів впливають на це, хтось радить не класти листя вишні та смородини, інші, навпаки, рекомендують обійтися без хрону. Нижче — чудовий рецепт малосольних огірків, його секрет — використання невеликої кількості оцту, щоб смак був більш різким.

Інгредієнти:

  • Свіжі огірки — 2 кг.
  • Свіжий кріп — 1 пучок.
  • Сіль — 3 ст. л.
  • Оцет — 3 ст. л.
  • Оцтова есенція — 5 мл.
  • Часник — 2-3 зубки.
  • Лавровий лист — 3-4 шт.
  • Перець духмяний (горошок) — 4-5 шт.

Алгоритм приготування:     

  1. Процес соління починається з підготовки плодів. Вибрати найкращі — цілі, без пошкоджень. Вимити, обрізати кінчики, зробити проколи виделкою, замочити в холодній воді на кілька годин.
  2. Кріп промити, розібрати на парасольки та гілочки. Часник очистити, можна класти зубками, можна нарізати, тоді в огірків з’явиться легкий часниковий аромат.
  3. Для соління необхідна скляна ємність, її вимити, ошпарити, охолодити. На дно укласти половину спецій, прянощів, часнику.
  4. Акуратно, щільно один до одного укласти огірки. Можна ставити їх вертикально, спорудивши спочатку перший «поверх», потім другий.
  5. Зверху укласти прянощі, що залишилися, і зелень. Насипати велику кухонну сіль. Залити киплячою водою. Додати оцет (за нормою) та оцтову есенцію.
  6. Закрити щільною кришкою, кілька разів перевернути для розчинення солі. Залишити за кімнатної температури на добу, потім прибрати в холодильник.

Огірки виходять дуже смачними, ароматними, гострими і хрусткими!

Хрусткі малосольні огірки

Малосольні огірки в каструлі

У господинь-початківців іноді постає складне питання, в якій тарі можна солити огірки. В одних рецептах вказується, що потрібно використовувати скляні ємності, в інших — згадуються звичайні каструлі.

Однозначної відповіді немає, можна робити і тим, і іншим способом. Ось один із рецептів соління в каструлі. Важливо, щоб вона, по-перше, була емальована, не металева, по-друге, без сколів, подряпин і тріщин, оскільки метал погіршує смакові якості огірків. Малосольні огірки виходять смачними, ароматними та хрусткими!

Інгредієнти:

  • Свіжі огірки — 1 кг.
  • Сіль — 2 ст. л. л.
  • Цукор-пісок — 1 ст. л. (без гірки).
  • Часник — 1 головка.
  • Вода фільтрована — 1 л.
  • Кріп — 2-3 парасольки.
  • Вишневий лист — 2 шт.
  • Смородиновий лист — 2 шт.
  • Чорний гострий перець (горошок) — 3-4 шт.
  • Листя хрону.

Алгоритм приготування:

  1. Підготувати овочі — вимити, обрізати кінчики з двох боків, замочити в холодній воді на 1-2 години.
  2. На дно емальованої каструлі укласти половину листя, спеції, пару парасольок кропу, частину часнику (очищеного, вимитого, нарізаного).
  3. Укласти шар огірків, прикрити плоди листям хрону, присипати часником і спеціями. Процедуру повторити, поки не закінчаться огірки. Зверху — листя хрону.
  4. Приготувати розсіл: в окремій ємності довести до кипіння воду, всипати цукор і сіль. Мішати до повного розчинення.
  5. Гарячим маринадом залити підготовлені огірки. Залишити до повного охолодження.
  6. Наступного дня можна каструлю поставити в холодильник, накривши кришкою.
  7. Другий варіант — перекласти огірки в більш звичну скляну ємність. У банці зручніше зберігати, оскільки вона займає менше місця в холодильнику.

Як приготувати малосольні огірки з часником у банці

Приготувати смачні малосольні огірки за таким рецептом зможе навіть та господиня, яка робить перші кроки на кухні. Необхідні зовсім прості інгредієнти та мінімум зусиль.

Інгредієнти:

  • Огірки (свіжі) — стільки, скільки влізе в трилітрову банку (зазвичай близько 1 кг).
  • Зелений кріп (гілочки та парасольки).
  • Часник — 5 зубків.
  • Сіль (велика, кам’яна, без фтору і йоду) — 3 ст. л. л. (ложки з гіркою).

Для першого експерименту достатньо цих інгредієнтів, є версія, що саме спеції з петрушкою сприяють тому, що огірки стають м’якими.

Алгоритм приготування:

  1. Огірки вимити, обрізати кінчики. Часник очистити, промити під проточною водою, нарізати тонкими пластинами. Кріп гарненько промити від піску, бруду.
  2. Укласти на дно половину кропу і часнику, далі поставити вертикально огірки, щільно заповнюючи всю скляну ємність. Другий «поверх» можна не ставити, а просто укласти плоди. Зверху — часник, що залишився, всипати сіль, прикрити парасольками кропу.
  3. Закип’ятити воду (можна взяти більше, ніж 1 літр), залити окропом. Накрити капроновою кришкою. Притримуючи банку рушником, покрутити її, щоб сіль розчинилася, але не осіла на дно.
  4. Якщо приготувати огірки за таким рецептом ввечері, то до ранку вода охолоне, плоди просоляться. Їх можна вже подавати до сніданку, то-то зрадіють домочадці!

Малосольні огірки в банці

Смачні малосольні огірки з часником і перцем

Основні природні ароматизатори в малосольних огірках — це часник і кріп, без них не обійтися, всі інші спеції можна додавати як експеримент зі смаками. Нижче один із таких експериментальних рецептів.

Інгредієнти:

  • Вода — 1 літр.
  • Огірки — 1 кг.
  • Сіль — 2-3 ст. л. л.
  • Часник — 1 головка.
  • Червоний перець (гіркий) — 1 шт.
  • Хрін (листя) — 2-3 шт.
  • Кріп — 2-3 парасольки.

Алгоритм приготування:

  1. Часник очистити, вимити, разом із червоним гострим перцем нарізати. Хрін і кріп вимити.
  2. Огірки перебрати, вибрати найкращі, однакові за розміром.
  3. На дно ємності для соління викласти листя хрону, кріп, нарізаний часник із перцем.
  4. Потім покласти шар огірків (у банці можна ставити вертикально). Наступний шар — спецій і трав, потім — плодів. Так до заповнення ємності.
  5. Сіль розвести у воді до розчинення. Залити маринадом плоди, залишити для просолювання. Якщо заливати гарячим розсолом, процес буде йти швидше, вранці можна дегустувати. Якщо розсіл холодний, то знадобиться 2-3 дні.

Малосольні огірки з часником

Приготування малосольних огірків із кропом

Навіть якщо в наявності тільки огірки та кріп, можна сміливо братися за соління, вже через добу на столі з’явиться хрустка закуска з яскраво вираженим ароматом кропу.

Інгредієнти:

  • Свіжі огірки — 1 кг.
  • Сіль (без добавок у вигляді йоду або фтору) — 2-3 ст. л.
  • Кріп — 4-5 суцвіть або гілочок.
  • Вода — близько 1 л.

Алгоритм приготування:

  1. Процес починається з підготовки плодів — жорсткий відбір — огірки мають бути цілі, без вм’ятин, бажано, одного розміру (для рівномірності просолювання). Плоди вимити, обрізати хвостики, витримати в холодній воді 2 години.
  2. Кріп промити, гілочки можна порізати, суцвіття укладати в посудину цілими, перемежовуючи з огірками, доки не заповниться посудина (каструля або скляна банка).
  3. Розчинити у воді сіль, розсолом залити підготовлені огірки.
  4. Починається найскладніший період — очікування смакоти. Його можна прискорити, якщо заливати гарячим розсолом.

Малосольні огірки з кропом

Рецепт малосольних огірків на мінералці

Останнім часом модним став рецепт соління огірків із застосуванням мінеральної води. Вважається, що солі, які є в ній, роблять плоди надзвичайно смачними, а газ, що виділяється, сприяє якнайшвидшому просолюванню. Так це чи ні, можна встановити тільки, приготувавши їх за таким рецептом.

Інгредієнти:

  • Свіжі маленькі огірки — 1 кг.
  • Мінеральна вода (газована) — 1 л.
  • Сіль кухонна — 2 ст. л
  • Кріп — 5-6 гілочок або 3-4 парасольки.
  • Часник — 3-5 зубків.

Алгоритм приготування:

  1. У приготуванні немає нічого складного. Огірки підготувати, тобто вимити, обрізати кінчики.
  2. Укласти на дно ємності кріп і часник (очищений, нарізаний). Потім огірки. Знову шар кропу і часнику, далі — огірків.
  3. Висипати сіль, залити холодною мінералкою.
  4. Прикрити кришкою, покрутити, сіль має розчинитися, не осісти на дні. Залишити для маринування на 12 годин.

Малосольні огірки класичні

Перші сонячні літні дні — сигнал для господині, час приступати до заготівлі овочів на зиму. А в якості розминки саме час приготувати малосольні огірки, вони вимагають мінімум продуктів, сил і часу.

Інгредієнти:

  • Огірки — 1 кг.
  • Вода фільтрована — 1 л.
  • Сіль (без фтору, йоду) — 2 ст. л. л.
  • Кріп — 2-3 парасольки або зелень.

Алгоритм приготування:

  1. Огірки і кріп промити ретельно, в огірків відрізати кінчики, можна попередньо замочити в холодній воді (або обійтися без замочування).
  2. Укласти в банку або каструлю, перемежовуючи зеленню. Сіль розчинити в 1 літрі води, залити огірки.
  3. Залишити на добу за кімнатної температури, надалі зберігати на холоді.

Поради та рекомендації

Для маринування можна вибрати одну з ароматних трав або використати класичний повний набір для маринування, до якого входять кріп і петрушка, листочки смородини та вишні, корінь або листя хрону, часник, лавровий лист… Також використовуються прянощі — гвоздика, перець духмяний і гострий (горошком).

Використання будь-яких натуральних ароматизаторів додасть страві яскраво вираженого смаку. Як експеримент можна по черзі додавати ті чи інші трави, спеції, щоб визначити, який із варіантів найбільше влаштовує домочадців і саму господиню.

Спеції можна додавати безпосередньо в ємність, де будуть солитися огірки, можна прокип’ятити у воді протягом 5 хвилин. Потім ароматним розсолом (гарячим або холодним) залити підготовлені овочі.

Господині кажуть про те, що можна солити гарячим і холодним способом, у першому випадку процес буде йти набагато швидше, але і зберігатися такі огірки повинні недовго. Соління в холодному розсолі займе більше часу, зате і зберігаються вони довше.